sales@mysocialpharmacy.com
+30 210 9658 356
Blog

Διαχείριση έλλειψης φαρμάκων: τί λένε οι επίσημοι φορείς

June 30, 2015
3667

Ειδικά το ζήτημα της Υγείας πρέπει να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό των επόμενων ημερών και τον κυνισμό όσων βρίσκουν ευκαιρία να κερδίσουν από την μεγάλη αγωνία των Ελλήνων πολιτών.
Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπώντας θυγατρικές πολυεθνικών και ελληνικές εταιρίες δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να μπει στο χορό των διχαστικών λογικών.

 

Ως μια ενιαία δύναμη, οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ παραμένοντας προσηλωμένες στην ηθική τους υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες και τη χώρα, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Και φροντίζουμε από την δική μας πλευρά να ανατροφοδοτείται κανονικά η αλυσίδα φαρμάκων, προσκαλώντας τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες".

Ανακοίνωση ΣΦΕΕ

Αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δηλώνει τα εξής:

"Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξετάζοντας τις προοπτικές και την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος αποφάσισε τα εξής:

  1. Όλα τα φαρμακεία της χώρας θα πρέπει να κάνουν ορθολογική κατανομή των χορηγηθέντων φάρμακων στους ασφαλισμένους. Θα χορηγούνται φάρμακα για ημερήσιες και μηνιαίες ανάγκες. Δεν θα εκτελούνται συσσωρευμένες παραγγελίες και δεν θα λειτουργήσουμε στη λογική της αποθεματοποίησης φαρμάκων από τους χρόνια πάσχοντες.

  2. Σε συνεννόηση με το υπουργείο υγείας και τον ΕΟΠΥΥ  διασφαλιζεται η πληρωμή των φαρμακείων του τρέχοντος μηνός.

  3. Ζητήσαμε και συμφωνήσαμε με την ΗΔΙΚΑ:

  • Να καταργηθεί η ημερομηνία λήξης από την εκτέλεση των συνταγών.
  • Να σταματήσει η δέσμευση της εμπορικής ονομασίας από την πλευρά των γιατρών ώστε να μπορούν να εκτελεστούν όλα τα ομοειδή φάρμακα.
  • Προσωρινή κατάργηση των δίμηνων συνταγών.

4. Πολίτικη πίστωσης από την φαρμακοβιομηχανία:

Το Δ.Σ. της ΣΦΕΕ ακολουθώντας την απόφαση της EFPIA θα χορηγεί φάρμακα μόνο για καθημερινές ανάγκες.

Η πλειοψηφία των εταιριών παραδίδει τις παραγγελίες στις φαρμακαποθήκες και τους ΣΥΦΑ χωρις προβλήματα. υπάρχουν όμως και ορισμένες εταιρίες οι όποιες απαιτούν άμεση πληρωμή μέσω e-banking.

Η EFPIA προσανατολίζεται στη λογική του να χορηγεί φάρμακα στις φαρμακαποθήκες και τους ΣΥΦΑ μονο μετρητοίς εάν μέχρι την Τρίτη(07/07) δεν υπαρξει συμφωνια με τους θεσμους.

Ειναι προφανες οτι η πολιτικη αυτη υπαγορευεται λογω του φοβου αποπληρωμης των παραγγελιων με δραχμη και οχι ευρω.

Τελειωνοντας εκτιμουμε οτι η καθυστερηση που δημιουργειται λογω του κλεισιματος των τραπεζων θα δημιουργησει πιστωτικα προβληματα και προβληματα ρευστοτητας καθυστερωντας την ομαλη λειτουργια της φαρμακευτικης αγορας για 1 μηνα επιπλεον."

Ιωαννης Μακρυγιαννης
Γεν.Γραμματεας Π.Φ.Σ.
 

Από την άλλη μεριά, τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο πολίτης σε κάθε σημείο της χώρας να έχει πρόσβαση στα απαραίτητα γι' αυτόν φάρμακα, δίνει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από συνεχείς συσκέψεις και επαφές με όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται στο χώρο του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τους ζήτησε να συνεχίσουν να διαθέτουν τα φάρμακα με τον ίδιο ρυθμό που έκαναν και πριν τις τελευταίες εξελίξεις.

Στόχος, όπως τους είπε, να μην λείψει κανένα φάρμακο από τα φαρμακεία, τα νοσοκομεία και κανένας πολίτης να μην βρεθεί ακάλυπτος. Οι φορείς που εμπλέκονται στο φάρμακο -όπως ΠΕΦ, ΟΣΦΕ, εκπρόσωποι των φαρμακοαποθηκάριων- διαβεβαίωσαν τον κ. Κουρουμπλή ότι δεν θα υπάρξουν εκτροπές και του είπαν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου να διατηρηθεί το στοκ των 90 ημερών σε φάρμακα, το οποίο ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, έδωσε εντολή στον ΕΟΠΠΥ να αρχίσει να εξοφλεί μέρος των οφειλών του προς τρίτους. Συγκεκριμένα, θα ανακοινωθεί άμεσα το ποσό το οποίο θα διατεθεί σε φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομηχανίες.

 
Super User

Author: